Śniadanie jest uważane za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Najistotniejsze, aby było ono zarówno zdrowe jak i sycące, aby faktycznie mogło dostarczyć nam energii na cały poranek. Jedzenie śniadań pozytywnie wpływa na nasz metabolizm- zawsze powinniśmy się więc starać o nich pamiętać, a także przypominać naszym dzieciom o tym, jak jest ważne. Czasem możemy nie mieć pomysłu na to, jak mogą wyglądać zdrowe śniadania dla dzieci i co im przygotować, aby chętnie jadły przed wyjściem z domu. Okazuje się, że takich pomysłów może być bardzo wiele.
Pieczywo za kilka sposobów z dodatkiem warzyw sezonowych
Kanapka nie zawsze musi być wykonana na bazie chleba. Istnieje przynajmniej kilka ciekawych zamienników, które mogą urozmaicić maluchowi śniadanie. Bardzo ciekawie prezentują się krążki wafli ryżowych, z których wykonamy uśmiechnięte buźki z pomidorków koktajlowych czy papryki i oliwek. A jeśli nie wafle ryżowe to doskonałą alternatywą dla białego chleba jest też maca, a także pieczywo chrupkie. Zdrowe kanapki możemy przygotować także z wykorzystaniem ogórka czy chrupiącej sałaty. Pamiętajmy bowiem o tym, aby dieta dla dziecka była jak najbardziej bogata w sezonowe warzywa, jeśli tylko mamy do nich dostęp. Mają one bardzo wiele witamin i wartościowych składników, są niskokaloryczne i po prostu smaczne. Czasem ciężko przekonać malucha do zjadania zdrowych warzyw- warto więc zaproponować mu ich podanie na wesoło.
Omlet- smaczne śniadanie z wykorzystaniem jajek
Jajka są również bardzo wartościowym produktem i można je podawać dzieciom na śniadanie pod warunkiem, że nie mają one żadnych alergii pokarmowych. Zarówno białko jak i żółtko to prawdziwa kopalnia wartościowych substancji odżywczych. Jajka można podać maluchowi w formie omleta wraz z pysznymi dodatkami. Zdrowe odżywianie dzieci to także taki sposób serwowania potraw, który zachęci je do spożywania zdrowych rzeczy ze względu na to, jak one wyglądają. Bo są ciekawe, kolorowe, interesująco podane. Dekoracje omleta mogą stanowić pomidorki oraz czarne oliwki.
Pyszna owsianka z owocami
Owsianka na mleku to śniadanie lekkostrawne, pobudzające nasz układ trawienny, bardzo zdrowe i dające naszemu organizmowi dużo energii. Tym bardziej, że owsianka doskonale łączy się z różnymi owocami- z pokrojonymi w plasterki jabłkami i brzoskwiniami, z bananem w formie krążków, z borówkami, malinami, a także truskawkami. Przygotowane w taki sposób śniadanie jest kolorowe i słodkie, a jednocześnie zdrowe- trudno o lepsze połączenie dla malucha.
Klasyczny tost z konfiturą
Chleb podpieczony w formie tostów to niemała atrakcja dla dzieci. Do jego wykonania możemy użyć tak naprawdę każdy rodzaj pieczywa. Urozmaiceniem tostów może być konfitura z owoców lub też zblendowane owoce sezonowe. Takie śniadanie jest sycące, ale też daje możliwość skorzystania z tego, co akurat w sezonie jest najsmaczniejsze i najzdrowsze. Tosty można też podawać z odrobiną zdrowego miodu lub też masła orzechowego, które też bardzo dobrze smakuje z konfiturą.